A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Egy koraszülött gyermek, akiről kiderül, alig lát. A második világháború után cseperedik, szegénységben. Amikor szemüveget kap, hirtelen elveszíti barátait, gúnyolják, megvetik, senki nem áll mellette. Hiába ő az egyik legjobb tanuló az osztályban, itt is rosszul alakul a sorsa. Pedig Évike ugyanúgy szeretne élni, mint a többiek, tanulni, zenélni, szerelmes lenni...

Azért írtam, mert édesanyámról szól. Talán neki írtam, hogy örömet szerezzek. Meg mert meg akartam írni. Ebben az évben (2017-ben) írtam.

Vígh Erika
szerző

Évike

Teljes mű / Kész

Évike

1.

 

Piroska egész testében megremegett, amikor a vetélő, nem tudni, miért, kirepült a bordaládából, és súrolta a hasát, amely már igencsak odaért a szövőgéphez. Úgy számolta, hogy még egy bő hónapja van a szülésig. De most nagyon megijedt, féltette a kis ismeretlent, a legkisebbet. Igazából őt már nem tervezték – ugyan lehet, hogy a nővérét és a bátyját sem, hisz amikor a kisfiú megszületett, Piroska még csak 18 éves volt.

Karcsika és Esztike. Ez így jó, egy fiú, egy lány – kell ennél több az ilyen nehéz időkben? A második világháború zajlott éppen, és nekik fogalmuk sem volt arról, mikor lesz vége. Feltalálták magukat, mert fiatalok voltak, és a gyötrelmes körülmények ellenére boldogok. Pista sok mindenhez értett, már érett férfi volt a maga 26 évével, több mesterséget is kitanult, most cipész volt, és a kertet is művelte. Valójában ő volt otthon a kicsikkel, mert Piroska munkát kapott a helyi szövőgyárban, az pedig többet hozott a konyhára. És akkoriban a szülési szabadság kerek hat hétig tartott!

De most tényleg nagyon megijedt, hívatta a művezetőt, hogy ki kell mennie, mert úgy érzi, baj van. Fogta a hasát, és sietett a mosdóba, közben arra gondolt, hogy igaza volt Pistának, amikor kérte, hogy ne dolgozzon már a szülésig. Most mi lesz? A vénasszonyok épp a minap mesélték

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1