A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet
1 Könnyes

Karácsony előtt mindent csillogóvá teszünk magunk körül. Pedig advent a várakozás ideje. Nem a ragyogásé. De tudunk-e jól várakozni? Vágyakozni? Akár arra is, ami már régen a miénk.

Egy lány, egy fiú és két kicsi gyermek életébe pillanthatunk bele advent négy hetében, ahol minden készen áll egy tökéletes, képeslapba illő karácsonyra. Valami mégis hiányzik. A kalendárium négy ablakán át talán megláthatjuk azt is, hogy mi.

Korai történeteim közül való, lassan 10 éve írogatom, változtatom. Több, velem történt eseményből gyúrtam össze ezt a kalendáriumot. Nagyon szeretem a karácsonyt és az adventet, de látom mivé válhatnak lélek nélkül. Üres vázakká. Mint minden. Apró csodákkal mi tehetjük széppé őket. Ebből a szándékból született a novella.

Bencsik Márta
szerző

Adventi kalendárium

Teljes mű / Kész

* Advent első hete volt. A fák megmaradt, barna leveleiből még néhányan ragaszkodtak az elmúlt nyárhoz, őszhöz, bár a feltámadó hűvös szélben egyre kevesebb erejük maradt a kapaszkodáshoz. Lassan megadták magukat a télnek és szelíden táncoltak a kósza szélben, hogy aztán csendesen megpihenhessenek a dermedt fűszálak erdejében. A kert fekete hantjai elfáradtak a nyári munkákban, türelmetlenül várták pihentető, fehér hó paplanjukat. Egyelőre hiába. A kacskaringós utcák házaiban néhol már megjelentek a fények, díszek.
A Lány egy létrán álldogált az ajtó előtt. Feltette az utolsó fenyő girlandot, a szalmadíszek is a helyükre kerültek. Amint a ház összes izzója felgyulladt, elégedetten, szinte büszke arccal nézett szét karácsonyi birodalmán. Bement a házba, ahol a forró karácsonyi tea illata keveredett a frissen sült kuglóféval. A puha szeletek a tányéron sorakoztak. Az ablakban hópelyhek, Mikulás és téli képek díszelegtek. Az asztalon az adventi koszorú első gyertyája égett egyenes, szép lánggal. Köré kuporodott mindenki: a Lány, a Fiú, a két kisfiú, akik eddig a mécsesekkel körülrakott kandalló előtt játszottak. Minden tökéletes volt. Pedig még csak advent első vasárnapja volt.
* Advent második hetét írták. A reggelek egyre hidegebbek voltak, ám nem eléggé ahhoz, hogy a fűszálak deres fehérsége csilingelő hópihékké érjen össze a felhők sűrűjében. Pedig sokan várták növekvő izgalommal. Az ablakokban is egyre több fényfüzér, dísz tűnt fel. De a tél váratott magára.
A házat karácsonyi zene és finom fahéjas illat töltötte meg. A Lány az utolsó tepsi süteményt tette be a sütőbe, amikor csengettek. Kisietett. Bekísérte kedves ismerősét, a vékony, törékeny arcú, kissé rosszkedvű lányt. Habos tejeskávéval kínálta, mint mindig. A szobában oldódni kezdett a hideg és a rosszkedv egyaránt, a vendég lassan

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1