A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

A vallásos nyugalmazott rendőrtiszt harcot vív a lelkiismeretével és a szicíliai besúgóval. Mit tesz meg az elveihez hű rendőr az információért? Van-e nagyobb hatalom a pénznél? Elronthat-e egy kapcsolatot a valuta árfolyamának ingadozása? Keressük meg közösen a választ!

A művet még 2009-ben írtam egy jó barátomnak, Mösziőnek, aki sosem volt se besúgó, se bérgyilkos. A mű másik szereplőjét Vatikáni alezredest egy olyan rendőrről mintáztam, aki a rendszerváltás után nem találta a helyét.

Berill Shero
szerző

Vatikáni

Részlet / Kész

Vatikáni alezredes az árfolyam ingadozáson gondolkodott. Minden napját kitöltötte az euro és a frank ingadozása. Ezek a fránya valuták, a világválság, az emberek közönye sokkolta.


Vatikáni alezredes már kiszolgálta idejét a rendőrségnél. Mióta nyugdíjba vonult, a kertészkedésen, földművelésen és a valláson kívül kevés dolog kötötte le a figyelmét. Maga sem tudta hogyan találtak egymásra. Mármint a vallás és ő. Hithű kommunistaként a vallás olyan messze állt tőle, mint Makó Jeruzsálemtől. Aztán mégis közeledtek egymáshoz. Sőt! Eggyé váltak. Makó Jeruzsálemmel. Hosszú harcokat vívott Vatikáni elvtárs Vatikáni alezredesen keresztül Vatikáni szentatyámmal, s talán ha egymás fölé nem is kerekedtek, de már békességben megfértek egymással.
Az Úr igéje mellett a pártkönyv. Megvolt a rendszerváltás, már nem kellett attól tartani, hogy bekasztnizzák nézeteiért. Lelkesen ápolta a kapcsolatokat a volt kollégákkal, gyűjtötte az információt az ellentől. A besúgórendszere megmaradt. Fő informátora a közel két méter magas, jó kiállású szicíliai maffiózó volt, akit mindenki csak Mösziő néven emlegetett. Az évek alatt sem sikerült Vatikáninak kiderítenie, vajon a szicíliai fickót miért illették francia névvel, s vajon mi volt az eredeti neve?

Tudta róla, hogy jártas valamilyen küzdősportban, vagy harcművészetben, sok helyen tartanak tőle, úgy tartják, ütése halálos. Erről Vatikáni azt gondolta, ez csak amolyan városi legenda. Vatikáni mindig megkapta, amit kért, s a Mösziő által kért összeg is mindig rendben volt a fehér, rendőrségi fejbélyegzős borítékban.
Vatikáni alezredes most kifejezetten gondban volt. Fizetnie kellett volna.... A lényeges, mástól be nem szerezhető adatok és bizonyítékok nagyon sokat nyomtak a latban. Az ő költségvetésében is jelentős helyet foglaltak el.
Hiába halogatta a találkozást, az árfolyam in

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1