A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Jeschke István Egerben pedagógusként dolgozott. Harmonikus családi életet élt feleségével és gyermekeivel. Aztán 1944. október 20-án megkapta a katonai behívóját, és belesodródott a második világháború vérzivatarába. Magyarországon élő családját mentette, így lett belőle a Wehrmacht – nak a főhadnagya, a "Délkeleti-hadseregcsoport l. sz. hírszerző osztályának rádiós tisztje. Mikor a háború véget ért, István hírszerzői múltját titkolva visszatért Magyarországra. Ahol túlságosan „nyugatiasnak” találták, ezért az ügyészség vádat emelt ellene háborús – és népellenes bűntett elköve­tésének gyanúja címen. Vajon mi történik vele, és a családjával, ha kiderül, hogy a háborúban német hírszerző tiszt volt?

Körmöndi Brigitta Tímea
szerző

Bentlakás a pokolban

Részlet / Kész

A történetem, ha nem is mondható hétköznapinak, de mindenesetre olyan eseményekből szövődött, amiket emberek sokasága ugyanígy átélhetett a második világháború alatt. Számomra azonban sokkal többet jelent ez a történet, mint egy kalandregény. A leírt sorokban én a magam emlékeire gondolok vissza, a velem megtörtént élményekre. Ezek az élmények képezték akkor számomra a reménykedésekkel, csüggedésekkel, az izgalmakkal és a halálos rettegésekkel teli valóságot. Manapság, mikor felidézem őket, szinte borzongva veszem tudomásul, hogy mennyire belevésődtek a tudatomba, idegrendszerembe. Amint visszagondolok reájuk, a múlt azonnal jelenné válik, és az élő valóság érzetét, hallhatatlan feszültséget keltik fel bennem.

Lelki szemeim előtt, mint egy hatalmas vetítővászon megjelennek a háború utolsó hónapjainak eseményei. Látom magamat, amint a vihar sodrában hol szembefordulva, hol meghátrálva szánalmas igyekezettel viaskodom, és sodródom a pusztító áradattal. Egy belső kényszer kezembe adja a tollat, hogy papírra vessem a történteket. Kezem lassan megmozdul, és írni kezdek. Ahogy levésem ezeket a sorokat, a fekete betűk mellett égő pirosan kirajzolódik három szó: a pokol tornáca.

Hiába akarom elhessegetni, nem tudok szabadulni tőle. Minden gondolatom –e három szó köré csoportosul, minden mondanivalóm –e három szóban sű

Elolvasom

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1