A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

"Mondogatták róla irigyei, hogy a háború végén aztán kamatostól beszedte a tartozásokat: a csapataiktól elszakadt, lemaradozó katonákból, vagy bujdosókból, sokat behívott a házába és megetette őket, hovatartozásuktól függetlenül. Körültekintően, mindig csak egyet. De onnan kijönni nem láttak embert.
Ezt mind elismerte."

T. Ábel
szerző

A bűnös ember

Teljes mű / Kész

A bűnös ember

 

K. G. egy kelet-erdélyi faluban élt. A falut magyarok, szászok, románok és cigányok lakták, közel azonos arányban. Mindig jól kijöttek. A szászok később kivándoroltak.

K. G. idővel mosolygós öregemberré vált, pedig nem volt mindig olyan. Beszélték róla a faluban, hogy háború után, mikor mások éheztek, ő jól boldogult és később is, hosszú ideig. Mégis fiatalon hagyta el a felesége. Pedig akkortájt aranyból csináltatott fogakat magának. Nem talált újat, valamiért nem álltak szóba vele a lányok, ezért gyereke sem lett. "A jó isten akarta így!" - súgtak össze a vele egykorúak, később.

Megszokva az egyedüllétet, beleöregedett az életbe, s ha nehezen is, de boldogult. Régen kölcsönöket is adott. Magyarnak is, románnak is, de azokat ritkán kapta vissza. Tartozói vagy hirtelen odébb álltak a faluból, vagy elhunytak, még mielőtt a határidő lejárt volna. Gyerekek számára így is akadt mindig ingyen cukorka a zsebében, mégis, ha intésére oda ment egyik - másik, reménykedve, azt utána nagyon letolták a szülei. Pedig nem volt kommunista, sem azoknak besúgója.

Egyedüliként a faluból oroszul, románul, meg németül is jól beszélt, így ha megszálló csapatok érkeztek háborús időkben, a vezetőiket mindig hozzá küldték. Olykor hetekig tanyáztak a portáján. Ám köztu

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1