A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Egy lány elmenekül otthonról, majd évek múlva húga öngyilkosságának hírére hazatér. Utközben levelet ír halott hugának, melyet az édesanyja megtalál, szembesül az igazssággal: milyen titkai vannak elsőszülött lányának. Lemásolja a levelet, és  a temetés után, a halotti toron felolvassa - szembesíti a rokonokat a zaklatással, mely a fő oka volt gyermeke "elbujdosásának".

Pályázatra írtam, eddig mégnem jelent meg sehol - vélhetően a hossza miatt sem, hiszen egy irodalmi folyóiratbam egyszerre közölni túl hosszú lenne.

Zsanna
szerző

Zsóka titkai

Részlet / Kész

"A temetés rendben lezajlik, Zsóka koporsózárás előtt homlokon csókolja húgát, és elhelyezi a borítékot a koporsóban. Persze a rokonok pusmogni kezdenek – vajon mi lehet az, amit mellé temetett? – de aztán a koporsó lezárul, és a szertartás folyik tovább. A temetés után – falusi szokás szerint – a rokonok összegyűlnek a tanyán, hogy tort üljenek. Az anya kivár: megvárja míg mindenki evett, ivott, majd közli, hogy fel kell olvasnia egy levelet. Mindenki arra gondol, talán Annamária búcsúlevele? Vagy esetleg végrendelkezett? Feszülten figyelnek hát Bözsi nénire, aki akadozva, de elszántan, olvasni kezdi Zsóka húgához írott sorait. Zsóka a levél hallatán megdöbben, hiszen az eredetit már kitépte a könyvből és elégette, a másolat pedig Annamária mellé van temetve. Elsápad, de szemébe néz a rokonoknak. A döbbenet leírhatatlan, hiszen a lány nem titkolja az apácához fűződő leszbikus érzelmeit sem –melyet a prűd vidéki rokonok nem tudnak elfogadni - és a felháborodott tiltakozás hallatán nagybátyja szemébe mondja a tízéves korában történtek részleteit is. Az apa őrjöng: még mindig nem a családja mellé áll, hanem a két nőt hibáztatja, hogy megszégyenítették Gyulát a rokonok előtt – és kikergeti őket a házból."

Elolvasom

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1