A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Egy közkedvelt Karib-tengeri szigeten vakációzó társaság idegen lények nyomaira bukkan. Valóság? Vagy hőseink egy alattomos csalás áldozataivá váltak? Frank J. R. Frank hivatásos búvárvezető fordulatokban gazdag, kalandos két hetének története.

A történet megtörtént búvárélményeken alapul:

"Egy valaha jobb napokat látott, tömzsi vontatóhajó hevert az oldalán a víz alatt a zátony mellett, a kormányállást rég birtokba vette egy másfél méter hosszú, szürkepöttyös, kígyószerű muréna. Valami csillogó apró dolog pirosan visszaverte lámpám fényét a muréna mellett a kormány közelében, ám ekkor a távolban gyors mozgás vonta el a figyelmemet.

Odavilágítottam.

Három-négy karcsú, ezüst test cikázott és jött egyre közelebb. Egyre gyorsabban. És gyorsabban. Gyönyörű, tükrözően fényes, nagy pikkelyek borították hosszú testüket, enyhén lapított fejük és markáns farokuszonyuk úgy fénylett, mintha eleven foncsorral vonták volna be őket. Hátrafelé lejtő erős állkapcsukat csukva tartották, de nemsokára megleshettem, hogy milyen gyorsan és mekkorára tátják ki. Ők voltak a zátony urai. A tarponhalak."

Frank J. R. Frank
szerző

A karibi fény

(avagy Ockham borotvája)

Részlet / Kész

Ahogy telt az idő, ketten maradtunk az asztalnál Erikával. Miközben a második Blue Lagoont kortyolgatta, elmondta, hogy frissen végzett történész és hobbija a karibi térség kora-újkori történelme. Akkor lett ennek a korszaknak a megszállottja, amikor a szakdolgozatát írta.

– Ugye, a korai újkor gyakorlatilag Amerika felfedezésével kezdődött? – kérdeztem. – És ez a korszak körülbelül a 18. század végéig tartott? A nagy földrajzi kalandozások és a kalózkodás hőskora? Attól tartok, hogy csalódni fogsz, mert ez a sziget nem rejteget elásott kincset, a lagúnában sem hemzsegnek az elsüllyedt kalózhajók.

– Történelemből jeles – felelte. – De azért nem teljesen reménytelen a helyzet.

Elmesélte, hogy nemrég a kezébe került egy régi kézirat, melyet a sziget egykori kormányzójának, Juan de Ampuesnek a titkára jegyzett le 1530 körül. A sziget akkoriban kezdett újból benépesülni, mert az eredeti caiquetio indián őslakosok szinte teljes populációját elhurcolták a spanyolok rabszolgának Hispaniola ültetvényeire és aranybányáiba.

A kézirat néhány szóban utal egy ősi indián legendára, ami szerint egy tűzforró csillag süvöltve ereszkedett le ott, ahol a Nap a legközelebb jár a parthoz. Az őslakosok istenként tisztelték a Napot és a Holdat, ez a forró csillag pedig a Nap-apának és a Hold-anyának volt az első gyermeke. Azonban olyan mohó vol

Elolvasom

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1