A kéziratod érték.

Regény Mese Vers Színdarab Tudományos Szakmai Jegyzet

Egy haldokló 1956 után disszidált Tömő utcai emlékezővel készült irodalmi igényű riportot olvashat az olvasó. A fikció és a dokumentum-irodalom határán mozgó írás (nyilvánvalóan van vagy vannak mögötte tényleges adatközlői élmények) egy, a forradalom idején nagyon fiatalember, akinek apja Corvin-közi hős, édesanyja mondhatni vétlen áldozat volt, 56 neki az árvaságot jelentette. A rövid, de balladaszerűen szaggatott, a csak jelzett, de jól felismerhető történésekben a forradalom minden mozzanata megjelenik, a lelkesültségtől a halálfélelemig. A riport utolsó harmada a menekültlétről és a montreali magyar közösségről tudósítanak, de maradva az inkább sejtető szépprózai megoldásoknál.

Az írás finoman kapcsolódik a jelenkor menekültügyeihez, bölcsességgel, nem vádolva, de a múltra alapozva s józanul kérdezve.

dr. Rontó Attila
szerző

'56 íze,'56 illata

Tömő utcától Montrealig

Részlet / Kész

"Azt hittem, hogy semmi baj nincs, mert már hónapok óta suttogtak a férfiak a konyhában, de aztán valami megváltozott. Napokig nem értettem, hogy mi. A krumpli illat ugyanolyan volt, akkor mi lehet más? Egyszer csak meghallottam, ahogy a kis szú rágta a nagy nehéz vörös szekrényemet. A csend! Az volt furcsa, hirtelen már nem is suttogtak. Újra egyenesen ültek a férfiak a konyha asztalnál, egyenes derékkal, és  nem a sarkánál, de már nem beszéltek. Néha ökölbe szorított kézzel ütötték az asztalt, de anyám szúrós tekintetére abbahagyták. Aztán meg néha boldogan tömték magukba a héjában sült krumplit, amit anyám nekik zsírral is megkent. Csak nekem nem, mert azt mondta, hogy megfájdul tőle a gyomrom.

Anyám mindig az ételre mondta, hogy forr ez meg forr az. Apámék azt hajtogatták, hogy forradalom. Amikor megkérdeztem anyámat, hogy forrhat a dalom, akkora nyaklevest kaptam, hogy onnantól a csengett a fülem. Akkor is, mint a disznóvágásnál, azt hittem, hogy ez a legrosszabb csengés, ami csak csenghet, de sajnos ez sem így lett."

Szerző további művei:

További művei

Felnőtt tartalom

Ezt a művet a szerzője felnőtt tartalomnak jelölte meg.
Nyilatkozz az életkorodról!

Törlés

Biztosan folytatod?

Sikeres megerősítés

Sikeres értékelés

Kreditlista

Megnevezés
Kredit
Megnevezés
Kredit
regény
10
melodráma
5
kisregény
5
bábjáték
5
novella
1
rövidfilm (forgatókönyv)
1
esszé
1
kisfilm (forgatókönyv)
5
mese
1
dokumentumfilm (forgatókönyv)
5
vers
1
nagyjátékfilm (forgatókönyv)
10
színdarab (tragédia, komédia)
5
tudományos mű 5.000-100.000 karakter között
5
jelenet
1
tudományos mű 100.000 karakter felett
10
iskolai előadás
1
szakmai mű 5.000 karakterig
1
ifjúsági darab
1
szakmai mű 5.000-100.000 karakter között
5
tragikomédia
5
szakmai mű 100.000 karakter felett
10
musical
5
jegyzet, kritika
1